O‘TKIR HOSHIMOV VA TOHIR MALIK ASARLARIDA MIMIK IFODALARNING KOMMUNIKATIV XUSUSIYATLARI - Qalandarova Sevara Sattorovna (Journal of new century innovations, 2023)
Tilshunoslikda mimika tushunchasi kishi yuzining ma’noli turli harakatlari ifodasiga nisbatan qo‘llaniladi. Shu kunga qadar jahon tilshunosligida tilning mimik noverbal vositalari tadqiqiga alohida e’tibor qaratilgan. O‘zbek tilshunosligida A.Nurmonov, M.Saidxonovlarning bu sohada amalga oshirgan ishlari diqqatga sazovor 1 . Ma’lumki, o‘zbeklar nutqida qo‘llanuvchi turli mimik harakatlar ham imo- ishoralar singari ma’lum axborotni ifoda etish vazifasini bajaradi. Jumladan, insonning yuzidagi turli o‘zgarishlar – mimik ifodalar ifodalanayotgan fikrni to‘ldirish, uning o‘rnini bosish va kuzatib borish, kishilarning turli ruhiy holati haqida ma’lumot berish kabi vazifalarni bajaradi.