ЎЗБЕК МУМТОЗ МУСИҚАСИ УСУЛЛАР ТИЗИМИ ВА МАҚОМЛАРДАГИ ЎРНИ ВА АҲАМИЯТИ - Холмирзаева Феруза Мамараим қизи (Journal of new century innovations, 2023)
Аннотация: Маколада ўзбек мумтоз мусиқаси усуллар тизими, усулларнинг мақомлардаги ўрни ва аҳамияти, хусусан Фарғона ҳамда Тошкент маком йуллари ҳакида сўз юритилади. Усуллар формулалари якка ва туркумийлик кесимида тизимлаштирилиб алоҳида хусусиятларига эътибор қаратилган. Ушбу илмий мақолада XVIII асрда Дайа Рам Качру Хушдил томонидан яратилган Кашмир водийси анъанавий мусикасига багишланган рисола ҳақида атрофлича маълумот бериб утилади ҳамда мусиқий атамалар, ривоятлар ва ўтмишдаги баъзи мусиқий рисолалар билан умумий жиҳатлари ёритилган.