AYOLLARDA GENDER PSIXOLOGIK RUHIYAT SHAKILLANISHIDA QADRYATLARNING O’RNI - Nazarova Gulnora Norbekovna (Journal of new century innovations, 2023)
Annotatsiya: Ko’p asrlar davomida jinslar o‘rtasida rollarni taqsimlashda tabiiy dominantlar so’roq qilinmagan, ammo zamonaviy demokratik jamiyatning me’yorlari va standartlari erkak va ayol o’rtasidagi o’zaro munosabatning asoslarini hamda hozirgi sharoitga mos keladigan boshqa jihatlarni izlash zarurligini belgilab beradi. Jinslararo munosabatlar madaniyati va gender madaniyati iboralari tobora ko’proq paydo bo’ladigan ilmiy tadqiqotlarning paydo bo’lishiga olib keladi. Hozirgi zamonaning globall muommolaridan biriga ayalangan XXI asr jamiyatda ayollarnda gender tenglikni shakillanishida qadryatlarning o’rni nechog’liq ahamiyatli. Maqolada zamonaviy jamiyatda gender tenglikni ta’minlashda ayollarning gender psixologik ruhiyatining shakillanishida oilaviy, ijtimoiy, siyosiy qadryatlarning o’rni haqida yoritilgan.