SHOYIM BO‘TAYEV QISSALARIDA OBRAZLAR OLAMI VA RUHIYAT TALQINI - Suyunova Dilbar Rustam qizi (Journal of new century innovations, 2022)
Iste’dodli adib Shoyim Bo‘tayevning qissa va romanlarida insonning turfa xil olamini badiiy taqlin etar ekan, milliy qadriyatlar, urf-odatlar, insoniy fazilatlar bilan bir qatorda inson va tabiat, inson va jamiyat, olam va borliqni kashf etishda uning turli xarakter qirralartini talqin etadi. Shuning uchun adibning asarlarida insoniyat fojiasi, insoniyatning ruhiy istiroblari, tabiat va koinot misolida ochib beriladi.