ФОЙДА СОЛИҒИ СОЛИҚ МАЪМУРЧИЛИГИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ ТАҲЛИЛИ - Бабажанов Давронбек Жумамуратович (Journal of new century innovations, 2023)
Аннотация: Мазкур мақола фойда солиг'и билан бог'лиқ солиқ ма'муриятчилигини такомиллаштиришга бағишланган. Фойда солиг'и давлат учун муҳим даромад манбаи бо'либ, самарали солиқ ма'муриятчилиги бюджет даромадларини самарали йиг'иш ва солиқ то'ловчилар томонидан риоя этилишини та'минлаш учун жуда муҳимдир. Ушбу таҳлил жараённи соддалаштириш, солиқ тўлашдан бўйин товлаш ҳолатларини камайтириш ва тадбиркорлик субйектлари учун янада қулай муҳит яратиш мақсадида такомиллаштирилиши мумкин бўлган солиқ маъмуриятчилигининг турли жиҳатларини ўрганади. Таҳлил турли мамлакатлардаги тегишли адабиётлар, тадқиқотлар ва тажрибаларни ко'риб чиқишни о'з ичига олади. Шу билан бирга, иқтисодиётда яширин айланма савдо ва умумий овқатланиш, автотранспортда ташиш, уй-жой қурилиши ва таъмирлаш, тураржой хизматларини кўрсатиш каби соҳалар ўрганилиб, хориж тажрибаси, мамлакатимизда уни қўллаш бўйича илмий-амалий хулоса ва таклифлар шакллантирилган.