O’ZBEKISTON QANDSIZ DIABET KASALLIGINI TASHXISLASH DAVOLASH VA PROFILAKTIKA CHORA TADBIRLARNI O’TKAZISH - Eshonqulov Nodirjon Musurmon o'g'li; Sultonova Bahora Rajabboy qizi; Kurbanova Nozima Sobirjonovna (Journal of new century innovations, 2022)
Annotatsiya: Vazopressin — gipotalamusda sintez qilinadigan (ishlab chiqariladigan) gormon bo’lib, keyin u gipofizga tushadi va u yerdan qonga o’tadi.Vazopressinning sintezi asosan natriy bilan nazorat qilinadi: qonda natriy kontsentratsiyasining ortishi bilan gormon ishlab chiqarilishi oshadi, kamayganda esa kamayadi.Bundan tashqari, stressli vaziyatlarda, organizmda suyuqlikning kamayishida va nikotin kirishida gormonning sintezi kuchayadi.Shuningdek, vazopressin ishlab chiqarilishi arterial bosimning ortishida, renin-angiotenzin tizimining zaiflashuvida, tana haroratining pasayishida, spirtli ichimliklar va ba’zi dorilar (masalan, klopelin, galoperidol, glyukokortikoidlar) qabul qilishda kamayadi.