KAUCHUKLARNING FIZIK-MEXANIK XOSSALARI - Anvarov Abdusattor Akbarjon o’g’li (Journal of new century innovations, 2023)
Annotatsiya: Kauchuk — rezina va rezina buyumlari tayyorlashda ishlatiladigan elastik material. Kauchuk har xil boladi - tabiiy va sunʼiy (sintetik) xillarga boʻlinadi. Tabiiy kauchuk — asosan, braziliya geveya daraxtining sutsimon shirasi — lateks va kauchukli daraxtlardan olinadi. Olingan lateks kayta ishlanib, xom — texnik kauchuk hosil qilinadi. Uning tarkibida 93—94% kauchuk, 2,4—2,9% oqsil, 0,3% kul, 0,3% kand moddalari va 2,5—3% smola bor. Ushbu maqolada kauchuklarning fizik va mexanik xossalari haqida batafsil ma’lumot berib o’tilgan.