AUTOIMMUN GEMOLITIK ANEMIYA KLINIK-LABORATOR DIAGNOSTIKASI VA DAVOLASH USULLARI - Kurbonova Z.Ch.; Babadjanova Sh.A.; Xo‘shboqova G.O‘.; Yusupov B.N. (Journal of new century innovations, 2023)
Autoimmun gemolitik anemiya - bu o’z eritrotsitllariga qarshi antitelalarning nazoratsiz ishlab chiqarilishi va eritrotsitlarning gemoliz bo’lishi natijasida yuzaga keladigan autoagressiv geterogen guruhli kasallikdir. Autoimmun gemolitik anemiya har qanday yosh guruhidagi aholining 80 ming nafariga 41 mingdan bir holatgacha tez-tez uchraydi; ayollar va erkaklar nisbati 2: 1. Autoimmun gemolitik anemiyada patologik jarayonning asosi o’z antigeniga immunologik bardoshlikning buzilishidir. Eritrositlarni yo’q qilish mexanizmiga ko’ra gemolizning hujayra ichidagi, tomir ichidagi va aralash variantlari farqlanadi.