O‘ZBEKISTONDA OILA INSTITUTINING IJTIMOIY-SIYOSIY MAVQEI YUKSALISHINING YANGI BOSQICHI (2017-2021 YILLAR MISOLIDA) - Murtazoyeva Muxarram Erkin qizi (Journal of new century innovations, 2023)
Annotatsiya. Oila – bu jamiyat taraqqiyoti bilan parallel rivojlanib boruvchi, unga kuch quvvat baxsh etuvchi, uning taraqqiyotiga yo‘nalish beruvchi eng muhim institutdir. Mustahkam oilalar xalq, jamiyat va davlatning taraqqiyoti uchun eng muhim omildir. Sog‘lom oilalarning mavjudligi jamiyat ravnaqi uchun sog‘lom muhitni shakllantiradi. Shuning uchun mamlakatimizda oilaga katta e’tibor berilib, uni qanday mustahkamlash, oila a’zolari o‘rtasida sog‘lom munosabatlarni shakllantirish, komillik tarbiyasi, oilaviy nizolarni bartaraf etish, bir so‘z bilan aytganda oila institutining barcha muammolariga jiddiy e’tibor qaratilgan. Oila institutiga dunyoning hech bir mamlakatida bizning davlatimizdagidek jiddiy e’tibor qaratilmagan. 2020 yilning 18 fevral kuni O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining “O‘zbekiston Respublikasi mahalla va oilani qo‘llab-quvvatlash vazirligi faoliyatini tashkil etish tog‘risida”gi qarori oila institutini mustahkamlash yo‘lida yana bir muhim qadam bo‘ldi. Qonunchiligimizda alohida Oila kodeksining mavjudligi oilaviy munosabatlarni boshqarishda muhim ahamiyat kasb etadi. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasi huzuridagi “Oila” ilmiy amaliy tadqiqot markazining faoliyat olib borishi oila davlatimiz siyosatining eng muhim tarkibiy qismi sifatida e’tirof etilishidan dalolat beradi.