MOVAROUNNAHR DIYORIDAN YERISHIB CHIQQAN BUYUK MUHADDIS - Dinora Eshboyeva (Journal of new century innovations, 2022)
Markaziy Osiyo hududiga islom dinining kirib kelganidan so‘ng, insonlarda islomga bo‘lgan muhabbat yillar o‘tgani sayin ziyoda bo‘laverdi va ko‘plab islomshunoslik sohalari bo‘yicha buyuk olimlar yetishib chiqdi. Xususan, islom dunyosida Qur’oni Karimdan so‘ng ikkinchi manba hisoblanuvchi hadis ilmi bo‘yicha ham Markaziy Osiyo diyori bir qancha muhaddislarni o‘z bag‘rida yetishtirdi. Xususan, Imom Buxoriy, Imom Dorimiy, Imom Termiziy, Abdulloh ibn Muborak, Ibn Hibbon, Haysam ibn Kulayb Shoshiy, Abu Bakr Ahmad ibn Muhammad Barokotiy, Ibrohim ibn Maʼqil Nasafiy va Abd ibn Humayd Keshiy kabi ko‘plab olimlarni keltirishimiz mumkin. Bular qatorida movarounnahrlik buyuk muhaddis Imom al- Buxoriy alohida o‘rin egallaydi.