СТРЕПТОЦИАЗИНЛИ ҚАНДЛИ ДИАБЕТЛИ ФОНИДА ТУҒИЛГАН КАЛАМУШЛАР АВЛОДИ БУЙРАК ТЎҚИМАСИНИНГ МОРФОЛОГИК ХОС ЎЗГАРИШЛАРИ - Усманов Р.Ж.; Тилябов И.А. (Journal of new century innovations, 2023)
Аннoтация: Қандли диабет фонида туғилган авлод каламушларида жуда мураккаб метаболик бузилишлар кузатилади. Ушбу бузилишиларнинг характерли жиҳатлари шундаки, айриш тизими аъзоларига таъсир этиб, аксарият дистрофик некротик ва склеротик ўзгаришлар билан тугалланади. Айни тадқиқот ишимизда, стрептоциазинли қандли диабетли онадан туғилган авлод каламушлари буйракларининг динамикада 3 кундан 10 кунгача бўлган муддатда морфологиук ўзгаришлари ўрганилди. Ўрганишимиз мобайнида буйрак коптокчаларида атрофик ва склеротик ўзгаришларни ривожланганлиги аниқланди.