СУРУНКАЛИ ЮРАК ЕТИШМОВЧИЛИГИ БОР БЕМОРЛАРДА БУЙРАК ФАОЛИЯТИ БУЗИЛИШИНИНГ ЛАБОРАТОР КЎРСАТКИЧЛАРИНИ ЎРГАНИШ - Алиқулов И.Т.; Жиенбаева А.А.; Юсупова Э.Э. (Journal of new century innovations, 2023)
Сурункали юрак етишмовчилиги (СЮЕ) юрак - қон томир тизимидаги энг кенг тарқалган, ривожланиб борувчи ва нохуш оқибатларга олиб келувчи касаллик бўлиб, беморлар госпитализациясига ҳам энг кўп сабаб бўлади. Фремингем тадқиқодлари натижасига кўра ҳар ўн йилда СЮЕ икки бараварига ошиб бормоқда. СЮЕ беморлар ҳаёт сифатини кескин ёмонлаштиради ва ўлим ҳавфини 4 мартагача оширади. Беморларда йил давомидаги ўлим даражаси 15-50%ни ташкил қилиши мумкин. СЮЕли беморларда тўсатдан ўлим ҳавфи сурункали юрак етишмовчилиги бўлмаганларга қараганда 5 марта юқори бўлади.