RASTAROPSHA O’SIMLIGINING MARFALOGIYASI VA BIOLOGIYASI - Baratov Panjibek Rahmonqulovich; Jumayev Shuhrat Maqsadovich (Journal of new century innovations, 2023)
Annotatsiya: Dorivor o‘simliklar ichida Rastaropsha (Silybum marianum L) o`simligi shifobaxshlik xususiyatlari bilan insonlar hayotida muhim o‘rinni egallaydi.Ular o‘zlarining bu xususiyatlari bilan xalq xo‘jaligida,tibbiyotda va sanoatda muhim ahamiyat kasb etmoqda.Hozirda aholi sonini ortib borishi, ekologik muhitni o‘zgarishlari natijasida xilma xil kasalliklarni paydo bo‘lishi yangi dori mahsulotlarini izlab topishni taqozo qilmoqda.Shu nuqtai nazardan qimmatli dorivor o’simlik hisoblangan Rastaropshani Respublikamizning ko’plab viloyatlarida jumladan Surxondaryo viloyati Termiz tumanida yetishtirishni yanada takomillashtirish muhim axamiyatga egadir.