QUVURLARNI YuCHT BILAN PAYVANDLASH TEXNOLOGIYASI - Yoʻldashev Shuxratbek Xabibullo oʻgʻli; Alijonova Xurshida (Journal of new century innovations, 2023)
Kirish. Dunyo sanoatida ishlab chiqarilayotgan po‘latning 10 foizi quvurlar tayyorlashga sarflanib, bu quvurlarning 50 foizi payvandlash bilan tayyorlanadi. Asosan diametri 500 mm dan katta bo‘lgan quvurlar faqat payvandlash bilan tayyorlanadi. Quvurlar shakli soddaligi, payvand choklar uzunligi va ko‘p miqdorda ishlab chiqarilishi, tayyorlash jarayonida yangi payvandlash usullari va mexanizatsiyalash qo‘llash imkonini beradi. Turli payvandlash usullarini qo‘llab, 6 – 1420 mm diametrli quvurlar ishlab chiqariladi. Diametri 6 – 529 mm quvurlar to‘g‘ri chokli, katta diametrli quvurlar esa o‘rama chokli qilib tayyorlanadi.