ФАРҒОНА ВОДИЙСИНИНГ ҚЎРИҚ ВА СУҒОРИЛАДИГАН БЎЗ ТУПРОҚЛАРИ АМИНОКИСЛОТА ТАРКИБИ - Ҳайдаров Мавлонжон Машрабович; Юсупова Мохидил Абдумуталибовна; Мусаев Искандар (Journal of new century innovations, 2023)
Оч тусли бўз тупроқларда аминокислоталар ўрганилганда уларнинг таркибида эркин аминокислоталарни 14-20 таси аниқланди ва идентификация қилинди. Қўриқ бўз тупроқларда одатда учрайдиган аминокислоталардан (Р-5): цистеин, гистидин, суғориладиган тупроқларда (Р-6) аланин, аспарагин кислота, глутамин кислота, цистеин ва гистидинларни (3-жадвал) мавжуд эмаслиги аниқланди. Бошқа бир қатор аминокислоталарда қизиқарли ҳолатлар кузатилди. Ароматик аминокислоталар гуруҳидан қўриқ ва суғориладиган оч тусли бўз тупроқларнинг профилида гистидин йўқ бўлса, суғориладиган тупроқларда гистидиндан ташқари моноаминодикарбон кислоталар тоифасига кирувчи аспарагин кислота ва глутамин кислотаси кузатилмади.