BIONANOTRANSFORMATSIYA VA UNI BOSHQARISH JARAYONI - Sunnatova Zamira Inat qizi; Raxmatullayev Islom Jonuzoq o’g’li; Sobirova Muqaddas Batirovna (Journal of new century innovations, 2023)
Annotatsiya. Fermentlar hamda butun mikrob hujayralari yordamida amalga oshiriladigan biotransformatsiyalar oziq-ovqat va ichimliklar ishlab chiqarish uchun asrlar davomida ishlatilgan. Biroq, faqat o'tgan asrda biokatalizatorning barqarorligi va unumdorligini tushunish va yaxshilash usullari ishlab chiqilgan. Fermentlarning muhandislik va yo'naltirilgan evolyutsiyasi fermentativ faollikni oshiradi va biotransformatsiya natijasida olinadigan mahsulotlar sonini ko'paytiradi. Hujayralarning atrof-muhit sharoitlariga moslashish mexanizmlarini tushunish, shuningdek, suvsiz biokatalitik tizimlarda mikrob hujayralaridan foydalanishga imkon beradi. Erkin va immobilizatsiyalangan fermentlar hamda mikroorganizmlar turli muhitlarda, jumladan, suvli: organik erituvchilar , gaz: qattiq tizimlar, o'ta kritik suyuqliklar va ionli suyuqliklarda muvaffaqiyatli qo'llanilgan. Agrokimyoviy moddalar , farmatsevtika, xushbo'y moddalar va oziq-ovqat qo'shimchalari sifatida ishlatiladigan birikmalar kimyoviy sintez bilan solishtirganda odatda yengil sharoitlarda biotransformatsiya orqali osongina sintezlanishi mumkin. Sanoat jarayonlarida biotransformatsiyalarni qo'llash tijorat uchun qiziqarli birikmalar ishlab chiqarish uchun fermentlar va mikrob hujayralaridan foydalanish muvaffaqiyatini yanada aniqlaydi.