IQTISODIY MASALALAR MATEMATIK USULLAR BILAN YECHISH O‘RGANISH - Azatova Sevara Nematjon qizi (Journal of new century innovations, 2024)
Annotatsiya: Iqtisodiy masalalar matematik usullar bilan yechish o‘rganish va natijalarni olishda muhimdir. Quyidagi misollar orqali, iqtisodiy masalalarni matematik usullar yordamida qanday yechish mumkinligini tushunishingiz mumkin: Optimallashtirish Masalalari: Sotish, moliya, va resurslar bilan bog‘liq masalalarda, matematik optimallashtirish modellari yordamida eng yaxshi natijalarni topish mumkin. Bu masalalarda maqsad, ma'lum bir maqsadga yetishish uchun kerakli faktorlarni aniqlash va ularni optimal ravishda ishlatishni o‘rgangan matematik modellarni ishlatish mumkin. Moliya Analizi: Moliya sohasidagi masalalarni yechishda, hisob-kitob, moliya tizimini tuzish, kreditlarni baholash, pul o‘tkazmalarini tahlil qilish uchun matematik modellarni foydalanishingiz mumkin. Statistik Tahlil: Iqtisodiyot sohasida ma'lumotlarni tahlil qilishda va prognostika qilishda statistik tahlil usullaridan foydalanishingiz mumkin. Masalan, iqtisodiyotni o‘rganish, xarajatlar va daromadlar tizimini tahlil qilishda. Ekonometrika: Bu matematik model xususiyati iqtisodiy ma'lumotlarni tahlil va ma'lumotlarga asoslangan so‘rovnoma yaratishda foydalaniladi. Ekonometrik modellalar orqali iqtisodiy olaylarni ta'tilatli tahlil qilish va ularga istiqbol berish mumkin.