RIVOJLANAYOTGAN MAMLAKATLARDA ICHIMLIK SUVINI TOZALASH VA MUAMMOLAR - Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li; Tursunov Feruz Uktam o`g`li (Journal of new century innovations, 2024)
Annotatsiya: Dunyo miqyosida millionlab kishi uchun ichimlik suvidan foydalanish imkonsizligicha qolmoqda. Xavfsiz va qulay ichimlik suvi aholi salomatligi uchun muhim ahamiyatga ega. Ichimlik suvi pishirish, ichish, yuvish, shaxsiy gigiena, sug'orish, dam olish va sanoat maqsadlarida foydalanish kabi ko'plab maqsadlarda ishlatilishi mumkin. Suvni "atrof-muhit sifati maqsadi" va "atrof-muhit sifati standarti" ga ko'ra suvning maqsadiga qarab tasniflash mumkin. Suv ta'minotini yaxshilash, sanitariya holati va suv resurslarini boshqarishni yaxshilash mamlakatlarning iqtisodiy o'sishini oshirishi va qashshoqlikni kamaytirishga katta hissa qo'shishi mumkin. Rivojlanayotgan mamlakatlarda ichimlik suvi manbalari er usti suvlari, er osti suvlari, buloq suvlari, sho'r suvlar, shisha suvlar va yig'ib olingan yomg'ir suvlaridan iborat bo'lishi mumkin. Ichimlik suvidan foydalanish Jahon sog'liqni saqlash tashkiloti (VOZ), Birlashgan Millatlar Tashkilotining Bolalar jamg'armasi (YUNISEF) va suv ta'minoti va kanalizatsiya bo'yicha qo'shma monitoring dasturi (JMP) tomonidan nazorat qilinadi[1].