G-OQSIL BILAN BOG'LANGAN RETSEPTORLARNING TUZILISHI VA FUNKTSIYASI - Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li; Shadmanova Nargiza Kurbanovna (Journal of new century innovations, 2024)
Annotatsiya: G-protein bilan bog'langan retseptorlar (GPCR) bizni gormonlar, neyrotransmitterlar va atrof-muhit stimulyatorlariga fiziologik javoblarimizning ko'pchiligida vositachilik qiladi va shuning uchun kasalliklarning keng spektri uchun terapevtik maqsadlar sifatida katta imkoniyatlarga ega. Ular membrana-oqsil tuzilishi va biologiyasi nuqtai nazaridan ham hayratlanarli molekulalardir. So'nggi o'ttiz yil ichida farmakologiyadan in vivo ravishda funktsional tavsifga qadar turli xil GPCRlarni tushunishda katta yutuqlarga erishildi. So'nggi yuqori aniqlikdagi strukturaviy tadqiqotlar GPCR faollashuvining molekulyar mexanizmlari va konstitutsiyaviy faollik haqida tushuncha berdi.