ПАХТАЧИЛИК КУЛЬТИВАТОРИ УЧУН ҚАТҚАЛОҚНИ ЮМШАТАДИГАН ҒАЛТАКМОЛА - Абдуалиев Нуриддин Ҳабибович; Эгамов Нодирбек Муродиллаевич (Journal of new century innovations, 2024)
Аннотация. Мақолада пахта етиштирувчи хўжаликларда чигит униб чиққанидан сўнг қатқалоқ ҳосил бўлган майдонларни юмшатишни техник воситаси ва технологияси келтирилган. Бунинг учун мавжуд қатқалоқ юмшатадиган қурилмаларнинг конструкциялари таҳлил қилиниб, энг қулай конструктив ечимга эга юмшатувчи ғалтакмола билан жиҳозланган қатқалоқ юмшатадиган қурилма тавсия этилади. Ушбу қурилмадан фойдаланилганда қатқалоқни юмшатиш жараёни мавжудига нисбатан меҳнат сарфини 35 % гача камайтиради, иш унумини 2-3 баробарга ошириш имконини беради.