JANUBIY - G‘ARBIY O‘ZBEKISTONNING YURA DAVRI KARBONAT FORMATSIYALARINING PALEONTOLOGIK JIHATDAN O‘RGANISHGA DOIR MULOHAZALAR - Sultonov Shuxrat Adxamovich ,; Ahmatov Doston Mavlon o‘g‘li , (Journal of new century innovations, 2024)
Annotatsiya. Ushbu maqolada O‘zbekistonning janubiy - g‘arbiy qismidagi yura davri karbonat formatsiyalarining paleontologik jihatdan o‘rganilish tarixi qisqacha muhokama qilingan. Jumladan Janubiy-G‘arbiy O‘zbekistondan topilgan bir necha qalinlikka ega karbonat qatlamini ko‘pgina olimlar qariyib bir asr davomida fatsial, litologik, petrografik, paleontologik jihatlardan o‘rganishdi va mahsuldor gorizont joylashuvi farqlanishini isbotlashganligi. Ushbu nazariy bilimlar ifodasi orqali murakkab genezisga ega cho‘kindi tog‘ jinslarining eng xarakterli qirralarini, belgilarini aniqlab topishganligi, uning kesimini qator stratigrafik bo‘limlarga ajratishganligi, Janubiy-G‘arbiy O‘zbekiston yuqori oksford va kimerij davrida hosil bo‘lganligi kabi masalalarga atroflicha to‘xtalib o‘tilgan.