BXSRNING TASHKIL TOPISHI, IJTIMOIY, SIYOSIY VA MADANIY HAYOT - Maturazova Xursandoy Maturaz qizi; Muhammadiyev Xolbek Abdurashid o’g’li (Journal of new century innovations, 2024)
Anotatsiya: Buxoroga qizil armiya tomonidan qilingan bosqin natijasida 1920-yil 2-sentyabrda amirlik tuzumi ag‘darib tashlandi va yangi respublika boshqaruvi o‘rnatildi. Asli bu xalqaro huquq normalarining bolsheviklar tomonidan qo’pol ravishda buzilishi va mamlakatda mustabid sovet tuzumining majburan o’rnatilishi edi [1] . Buxoro amirligida amirlik tuzumi ag‘darib tashlangach, yuzaga kelgan xalq respublikasi. Maydoni 182,193 ming km2, axolisi 2,2 mln. kishidan ortiq bo‘lib, asosan o‘zbeklar, tojiklar va turkmanlar, qisman qozoq, qoraqalpoq, tatar va Buxoro yahudiylari yashagan. BXSR Xorazm Respublikasi, Turkiston ASSR va Afg‘oniston davlatlari bilan chegaradosh bo‘lib, poytaxti Buxoro shahri bo‘lgan.