YONILG`I TA’MINOT TIZIMINING EKSPLUATATSION ISHONCHLILIGIGA TA’SIR ETUVCHI OMILLAR - Sh.A.Temirov; D.A.Nosirova; A.I.Maxmudaliyev (Journal of new century innovations, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada mashina va mexanizmlarning ishlash qobiliyatini yo`qotish sabablarining 80-90 % ishqalanish hisobiga sodir bo`lar ekan. Ishqalanish deganda bir-biriga nisbatan xarakatda bo`lgan yuzalarning tutash sirtlaridagi sodir bo`ladigan fizik - mexanik - kimyoviy xarakatlar yig`indisi tushuniladi. Yeyilish esa ishqalanish hisobiga xosil bo`ladigan fizik-maxanik va geometrik o`zgarishlar natijasida ishqalanuvchi jismlarning shakli va o`lchamlarini o`zgarish jarayonidir.