ОПТИК ТИЗИМЛАРНИНГ АХБОРОТ ХАВФСИЗЛИГИНИ ТАЪМИНЛАШ УСЛУБЛАРИ - Абдуғафур Ҳотамов; Севинч Пардабаева; Сарвиноз Қодирберганова (Journal of new century innovations, 2024)
Алоқа тармоғи, хизматлардан фойдаланувчиларнинг эҳтиёжларини қаноатлантириб, глобал характерга эга бўлади, иқтисодиётнинг барча секторларида уларни жаҳон миқёсида бирлаштириб, унумдорлигини ўсишига ёрдам беради. Телекоммуникация инфратузулмасининг юқори самарадорлиги бир қатор стандартлар, ўлчовларнинг мавжудлигига асосланган бўлиб, уларнинг ҳавфсиз ишлашини таъминлашга қаратилган. Бироқ стандартлар тармоқнинг эҳтиёжларига жавоб берса ҳам, очиқ интерфейслар ва протоколлар қўлланилишининг ортиб бораётган миқёслари, иловалар ва платформаларнинг жуда ҳам хилма-хиллиги, шунингдек хар доим ҳам кераклича синовдан ўтмаган маҳсулотларнинг хилма-хиллиги алоқа воситалари ва тармоқларидан ёмон ниятда фойдаланиш эҳтимоллини оширади.