NGLIZ VA O’ZBEK TILLARIDAGI NEFT VA GAZ SANOATI SOHASIGA OID ATAMALARNING LISONIY-KOGNITIV JIHATLARI QIYOSIY TADQIQI - Raxmatova Mehriniso Musinovna; Chariyeva Mexriniso Jaxonovna (Journal of new century innovations, 2022)
Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi neft va gaz sanoatiga oid atamalar ustida ilmiy izlanishlar, chog’ishtirma usuli, ularni o’rganish zarurligi ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot uchun atamalarning tanlanishi nafaqat ularning kundalik hayotda keng qo‘llanilishi, balki xalq ma’naviy va moddiy hayotining o‘ziga xos xususiyatlarini ifodali, obrazli, yorqin aks ettirilishi bilan ham izohlanadi. Maqolada qo‘shimcha lingvistik omillar asosida toponimik komponentli izohlar berilgan chogíshtiruv jarayonida g'alizlik vujudga kelmasligiga alohida e’tibor qaratilgan. Atamalarning milliy-madaniy xususiyatlari, uslubiy ko‘rinishini oshirishdagi o‘rni va tarjimasining nazariy jihatlari ko‘rib chiqiladi. Bu birliklar, shuningdek, atamalarning lingvistik va madaniy tabiati haqidagi tilshunos olimlarning hamda soha mutaxassislarning qarashlari orqali yoritib beriladi.