MIKROPROTSESSORNI BOSHQARISH VA MA'LUMOTLARNI QAYTA QILISH BIRLIGINI TUZILIK VA ASOSIY DIAGRAMASINI ISHLAB CHIQISH. - Asqarov Azizbek Anvarovich (Journal of new century innovations, 2022)
Annotatsiya : Mikroprotsessor - bu shaxsiy kompyuterning markaziy bo'linmasi bo'lib, u ma'lumotlarga mantiqiy va arifmetik operatsiyalarni bajarish, ma'lumotlarni qayta ishlash va uzatish hamda mashinaning barcha bo'linmalarining ishlashini boshqarish uchun mo'ljallangan. Mikroprotsessor integral mikrosxemalarning bir yoki bir nechta o'zaro bog'langan yarimo'tkazgich chiplarida tayyorlanadi. Boshqarish davrlari, qo'shimchalar, registrlar, dastur hisoblagichlari va juda tezkor kichik xotiradan iborat.