PARAZITAR KASALLIKLAR NATIJASIDA KELIB CHIQADIGAN VITAMIN TANQISLIGI HOLATLARI - Aslonova Marjona Ramazonovna (Journal of new century innovations, 2022)
Parazitar kasalliklarni kamaytirish dolzarb masalalaridan biri. Ushbu muammoni bartaraf etish uchun xo’jayin va parazit o’rtasidagi metabolik jarayonlarni o'rganishni talab qiladi. Gelmintlarning tanasida ma’lum vitaminlarning to’planishi aynan xo’jayin hazim tizimida so’riladigan vitaminlar konsentiratsiyasiga bog’liqligi tadqiqotlar davomida o’rganildi. Xo’jayin va parazit o’rtasidagi o’zaro munosabatlar orqali gelmentlar ichaklar va ichaklarda so’rilayotgan vitaminlarni o’zlashtiradi. Bizni olib borgan izlanishlarimiz parazit to’qimalaridagi vitaminlarni o’rganishdan iborat bo’ldi.. Ushbu yo'nalishda olib borilgan tadqiqotlar o'tgan asrning qirq sakkizinchi yillariga to'g'ri keladi. Ular bu yo’nalishda juda oz tadqiqotlar olib borishgan. Biz taqdidotlarimiz davomida kalorimetriya, spektrofotometrik usul, florometrik usullar va laborator usullardan foydalandik.