SUG‘ORILADIGAN MAYDONLARNING MELIORATIV HOLATIGA BOSIMLI SIZOT SUVLARINING TA’SIRI - Radjabova Mahliyo Maxmudovna; Beshimov S.T.; Ergashev M.; Zulfiyev A.A. (Journal of new century innovations, 2023)
Annotatsiya: Hozirda O’zbekiston Respublikasidagi sug’oriladigan yer maydoni 4.3 million gektarni tashkil qiladi. Sug’oriladigan maydonlarda yerlarning meliorativ holatiga ta’sir ko’rsatuvchi omillardan biri bu sizot suvlaridir. Sug’oriladigan maydonlarda yog‘in-sochinning kam bo‘lishi va aksincha tuproq tarkibidagi namlikning intensiv bug‘lanishi yer osti sizot suvlari mineralizatsiyasini doimiy ravishda oshib borishiga olib keladi. Yer osti sizot suvlarining salbiy ta’sirini bartaraf etish yo‘li bilan ekin maydonlarida yerlarning meliorativ holatini yaxshilash tadbirlari kontinental iqlimli mintaqalarning agrar soha rivojlangan hududlarida dolzarb masala hisoblanadi.