MARK TVEN IJODIDA BOLA RUHIYATIGA XOS XUSUSIYATLAR TIPOLOGIYASI - Azimova Dilnoza Axmedjonovna (Journal of new century innovations, 2023)
Annotatsiya: Amerikalik yozuvchi, haqiqiy ismi Samuel Langhorn Klemens, jahon adabiyotining yirik vakili. O'smirlik va yoshlik yillarida u umrini mardikorlik bilan o'tkazdi, turli kasb-hunar egallab, ro‘zg‘or tebratgan, keyin gazeta tahririyatlarida ishlagan. Uning ishi ko'plab janrlarni - realizm, romantizm, yumor, satira, falsafiy fantastika, publitsistika va boshqalarni qamrab oladi va bu janrlarning barchasida u doimo gumanist va demokrat pozitsiyasini egallaydi. Mark Tvenning merosi mehnat mulkiga aylanib, jahon madaniyati xazinasiga kirdi. Har bir milliy adabiyotdagi buyuk demokratik an’analarni o‘tmish bilan bog‘ladi, ilg‘or adabiyotning ezgu kurashini jonli ip bilan tenglashtirib tinchlik, ozodlik va insoniyat baxtiga bog’ladi. Mark Tvenning ikkita sevimli qahramonning tasviri o'smirlik dilemmasini yoritib berishda cheklovlarni aks ettiruvchi nozik aks ettirilgan. Ushbu maqolada amerikalik yozuvchi Mark Tvenning ikkita juda mashhur asarida bolalik elementi va o'smirlik aks ettirilgan.