ETIKA FALSAFIY FAN SIFATIDA, UNING PREDMETI VA VAZIFALARI. AXLOQIY NORMALARNING RIVOJI VA XUSUSIYATLARI. SHAXSNING AXLOQIY MADANIYATI - Yuldoshev Nomozbek Faxriddin o'g'li (Journal of new century innovations, 2023)
Axloq bu - sizning harakatlaringiz uchun javobgarlikni o'z zimmangizga olishdir. Ta'rifdan kelib chiqadigan bo'lsak, axloq iroda erkinligiga asoslanadi, faqat erkin mavjudot axloqiy bo'lishi mumkin. Shaxsning xulq-atvorining tashqi talabi bo'lgan axloqdan farqli o'laroq, axloq qonun bilan bir qatorda shaxsning o'z vijdoniga muvofiq harakat qilishining ichki holatidir. Keng ma'noda axloq - maxsus shakl ijtimoiy ong va ijtimoiy munosabatlar turi. Tor ma'noda axloq - bu odamlarning bir-biriga va jamiyatga nisbatan xulq-atvorining tamoyillari va me'yorlari yig'indisidir. Axloq - ongning qadriyat tuzilmasi, inson hayotining barcha jabhalarida, jumladan, mehnat, kundalik hayot va atrof-muhitga munosabatini tartibga solish usuli.