ИЛМИЙ УНВОНЛАРГА ДАЪВОГАРЛАРНИ МИҚДОРИЙ КЎРСАТКИЧЛАР БЎЙИЧА БИРЛАМЧИ ТАНЛАШ ТИЗИМИ - Махманов Ориф Кудратович; Есемуратова Раушан Рустом кызы (Journal of new century innovations, 2023)
Аннотация: Ушбу мақолада илмий унвонлар билан тақдирлаш жараёнини соддалаштириш учун автоматлаштирилган тизимлардан фойдаланиш жарайони муҳокама қилинади. Ҳар бир илмий унвон учун мезон ва истиснолардан иборат билимлар базасини яратиш таклиф этилади, ундан миқдорий кўрсаткичлар асосида номзодларни танлаш учун фойдаланилади. Мақолада ишлаб чиқилаётган тизимни ҳар бир илмий унвоннинг ўзига хос хусусиятларига мослаштириш ва уларни илмий жамоатчиликнинг ўзгарувчан талабларига мувофиқ мунтазам янгилаб туриш муҳимлиги ҳам таъкидланган. Тизим сифат назорати, фойдаланувчиларни қўллаб-қувватлаш ва фойдаланувчиларни ўқитиш жарайонлари яхши олиб борилса, аттестация ишини кўриб чиқиш жараёнини сезиларли даражада оптималлаштириши ва кўриб чиқиш учун зарур бўлган вақтни қисқартиришга катта шароит яратади.