OROL VA OROLBO‘YI MUAMMOLARINING KELIB CHIQISH SABABLARI - Ismoilova Nodira Sodiqjon qizi; Turaqulova Zebo Shaymardan qizi; Akramova Gulnora Axrorjon qizi; Axmadaliyev G‘ayratjon Valijon o‘g‘li (Journal of new century innovations, 2023)
Hozirgi kunda tabiatning noyob tuhfasi bo'lgan Orol dengizining qurib borayotganligi butun dunyo muammosiga aylanayotganligi hech kimga sir emas. Orol dengizi quruqlikdan o‘rin olgan, suvi oqib chiqib ketmaydigan, sho‘r dengiz va ko‘l xislatlariga ega boigan suv havzasidir. U Turon pasttekisligida, Qozog'iston va O'zbekiston respublikalarining tropik cho‘llari tashqarisida joylashgan. Shimoliy qirg‘og‘i asosan tik, g‘arbiy qirg‘og‘i yotiq (250 metrgacha), janubiy va sharqiy sohillari pasqam joylardir.