COVID-19 O’TKAZGAN BEMORLARNING OSHQOZON ICHAK TIZIMIDAGI BUZILISHLAR - Zargarova N.R.; Abduraxmanov A.B.; Madaminov O.M. (Journal of new century innovations, 2023)
Maqolada 2020-2021-yillarda Xorazmviloyatida COVID-19 bilan kasallangan 120 nafar bemorni o‘rganish natijalari keltirilgan.Tadqiqotlar shuni ko'rsatdiki, bemorlarorasida 1 darajali nafas olish etishmovchiligi bo'lgan erkak bemorlar ustunlik qiladi. BMI ortishi va oshqozon-icha ktrakti bilan birga keladigan kasalliklar o'rtasida to'g'ridan-to'g'ri bog'liqlik aniqlandi. Rasmga tushirish usullari shuni ko'rsatdiki, asosiy guruhdagi bemorlarda BMI 35 dan yuqori bo'lgan odamlarda o'rtacha shikastlanish darajasi aniqlangan.PCFS shkalasiga ko'ra, COVID 19 bilan kasallangan bemorlarda funktsional buzilishlar aniqlangan, 1 guruhda aniqroq. , Borg dispnasiva BMI ko'rsatkichlari bilan bog'liq.