VIRUSLI GEPATIT C QO’ZG’ATUVCHILARI - Rahimova Madina Sobir qizi; Sharifov Ruslan Bobomurod o’g’li; Abdullayeva Laylo Sayfulla qizi (Journal of new century innovations, 2022)
Annotatsiya: Gepatit C virusi 1989-yili AQSHda Coog va Yaponiyada Arimolar o’z hamkasblari bilan bemor qon zardobidan gepatit C virusini ajratib olishga muvaffaq bo’ldilar. Bu virus ko’pgina xususiyatlarga ko’ra Flaviviridae oilasiga kiritilgan. GepatitC virusining o’lchami 35-80nm , qobig’i bor, genomi bir ipli musbat RNK dan iborat. GepatitC boshqa o’tkir gepatitlar orasida 6-48,5% ni , O’zbekistonda bu ko’rsatkich 5,1% ni tashkil etadi. Gepatit C virusi parenteral yo’l, yo’ldosh va jinsiy aloqa orqali yuqadi. Yashirin davri bir necha haftadan 5 oygacha. O’tkir gepatit C 50% dan ko’proq hollarda surunkali shaklga o’tadi. Shundan 20% bemorlarda jigar serrozi rivojlanadi. Bu virus jigarning birlamchi raki paydo bo’lishida muhim rol o’ynaydi. GepatitC ga tashxis qo’yishda kasallikning klinik belgilariga, biokimyoviy tekshirishlarga hamda qon zardobida gepatit C virusiga qarshi antitelolarni IFA va RIA usullarda aniqlaadhga asoslaniladi. Hozir kasallikni yashirin davrida qondagi virus RNK sini PSR usuli yordamida 5-6 soat ichida aniqlash mumkin. Davolashda, asosan, interferon qo’llaniladi. Maxsus davosi va profilaktikasi ishlab chiqilmagan.