PERIODONTAL TO'QIMA KASALLIKLARIGA CHEKUVCHILARNING TAMAKINI QIZDIRISH VOSITALARIDAN FOYDALANGAN HOLATIDAGI O’ZGARISHLARI - Sharipov Salim Salomovich (Journal of new century innovations, 2022)
Annotatsiya: Bizning maqsadimiz qizdirish moslamalaridan foydalanib tamaki istemol qiluvchilarda periodontal to’qima kasalliklarini o’rganish. Tekshirishlar 50 nafar tamakini maxsulotlarini qidirish moslamalaridan foydalangan kekuvchilarda o’tkazilib subektiv, obektiv, rentgenogramma 3D usullarida o’tkazildi. Natijalardan asosiy guruh bemorlarida tamaki qizdirish moslamalaridan foydalanilgan kekuvchi bemorlarda surunkali kataral gingivit (SKG) va tarqalgan periodontit (TP) 36.9% holatda tashxis qo'yilib, asosiy guruh bemorlaridagi dastlabki TP og'irlik darajasi bo’yicha qiyosiy guruh bemorlaridagi ma'lumotlarga nisbatan 2.8 marta ko’roq ekanligi aniqlanadi. Shuni xulosa qilib aytishmumkinki qizdirish moslamalaridan foydalanib tamaki istemol qiluvchilarda periodontal to’qima kasalliklarini keltirib chiqarishi bilan birga, paradont to’qima kasalliklari va karies, og’iz bo’shlig’i shilliq qavati kasalliklarini keltirib chiqaruvchi omil bo’lib xizmat qiladi.