FAOLIYATNI BOSHQARISH TIZIMI MEXANIZMLARINI ILMIY METODOLOGIYASI - Qurbonov Ma’murjon G‘ayrat o‘g‘li (Journal of new century innovations, 2023)
Faoliyatni boshqarish tizimi (FBT) belgilangan maqsad va rejalarga erishish bo‘yicha tashkiliy jarayonning borishini baholashni ko‘zda tutadi. FBT biznesning moliyaviy va moliyaviy bo‘lmagan tomonlariga e'tibor qaratib, joriy faoliyati o‘lchamlarini kelgusida takomillashishini ta’minlaydi[1]. FBT hissadorlar uchun qiymat yaratadigan va resurslarni tovarlarga aylantirishda samaradorlikni ta'minlaydigan tashkiliy jarayonlarni baholash uchun muhim ahamiyatga ega va resurslarni tovarlar va xizmatlar, xarid qilingan tovarlar va xizmatlar sifati va tashkilot faoliyatining foydasiga transformatsiyasi samaradorligini ta’minlab beradi[2]. FBT, shuningdek, tashkilotlarga faoliyatini amalga oshirishni motivatsiyalash, tashkiliy maqsadlarni amalga oshirish, xodimlar kompetentligi va lavozim yo‘riqnomalarini rivojlantirish kabi kerakli shart-sharoitlarni yuzaga kelishiga yordam berishi mumkin [3] tomonidan olib borilgan tadqiqotlar biznes faoliyatlari va korxonaning tashkiliy faoliyatini boshqarish uchun bir nechta FBTlari, jumladan, Bilimlarni Boshqarish (BB), Olti Sigma (OS), Sifat menejmenti (SM), Sifat dasturi (SD), Standartlashtirish bo‘yicha xalqaro tashkilot (ISO) va Balanslangan Skor Kartasi (BSK) tashkil etilgani va qo‘llanilib kelinayotganini ta’kidlashadi.