“SHARQIY FARG’ONA QATTIQQANOTLILAR (INSECTA COLEOPTERA) FAUNASI, BIOLOGIYASI VA EKOLOGIK XUSUSIYATLARI” - Matyakubova Maxfirat Shomurotovna; Ahmadjonova S.Sh; G’aniyev Kamoliddin (Journal of new century innovations, 2022)
Annotatsiya: Dunyo bo’yicha qishloq xo’jalik ekinlari zararkunandalariga qattiqqanotlilar vakillaridan biologik kurash choralari to’g’risida ma’lumot berilgan.Coccinellidae oilasi vakillari qishloq xo’jalik ekinlari ko’pchilik zararkunandalarining samarali tabiiy kushandasi hisoblanib, biologik kurashda muhim ahamiyat kasb etadi. Dastlab mashhur shved olimi Karl Linney o’simlik shiralariga qarshi xonqizi qo’ng’izlari va oltinko’zni qo’llashni tavsiya etgan. E.Darvin esa issiqxonalarni o’simlik shiralaridan tozalash maqsadida xonqizi qo’ng’izlaridan foydalanishni maslahat bergan. Angliyada o’simlik shiralarini yo’qotish maqsadida dalada va issiqxonalarda zararkunandaga qarshi xonqizi qo’ng’izlarini tarqatishni taklif etilgan. 1