MARKAZDAN QOCHMA KOMPRESSOR - Abdirazakov Akbar Ibroximovich; Fayzullayev Joxon Toshpo‘lat o‘g‘li; Xo‘jaqulov Nodirbek (Journal of new century innovations, 2023)
Annotatsiya:Sanoatning turli sohalarida siqilgan muhitda bosimi va haroratining bir vaqtning o'zida oshishi bilan suyuqlik yoki gazni kichik hajmga siqish zarurati paydo bo‘ladi. Xususan, bunday operatsiya gazni suyultirish zavodlarida va boshqa sanoat ob'ektlarida amalga oshiriladi. Markazdan qochma kompressorlar, bu vazifani eng yaxshi tarzda amalga oshirish mumkin. Bunday kompressor ishlash printsipi ishch gildirakning aylanishiga asoslanadi. Ishchi muhit siqilishning birinchi bosqichidan o'tadi, shundan so'ng u kompressor chiganog‘iga kiradi, bu erda kinetik energiya (tezlik) statik energiyaga (bosim) aylanadi. Kompressor ishlab chiqarish sxemasida ishlab chiqarish uskunasining ajralmas qismi hisoblanadi. Markazdan qochma kompressor minimal texnik yuk bilan uzluksiz, barqaror, yog'siz va yuqori sifatli siqilgan havoni ta'minlash uchun maqbul konstruksiyaga ega. Uning yuqori samaradorligi zavodlardagi turli jarayonlar va havo tizimlarining ehtiyojlarini to'liq qondirishi mumkin.