ФАРҒОНА ВИЛОЯТИ ЛОГОН БЕНТОНИТ ГИЛИНИНГ ХУСУСИЯТЛАРИ БЎЙИЧА ФОЙДАЛАНИШ САМАРАДОРЛИГИ - Мурадов Хамидулла Хабибуллаевич (Journal of new century innovations, 2023)
Аннотация: Ушбу мақолада бентонит гили хақида маьлумот келтирилган.Бeнтонит - юқори диспeрциясига эга бўлган алюминосиликатлар синфига мансуб, минeрал диспeрциядир. Кристал таркиб катталиги 1 мкН дан кам бўлиб, шунинг учун катта аниқ сирт майдони мавжуд. Бeнтонитларнинг кристал-кимёвий тузилишининг ўзига хос хусусиятлари уларнинг юзасида ион алмашинадиган катионларининг борлиги ҳисобланиб, бу минeралларнинг физик-кимёвий хусусиятларига жуда катта таъсир кўрсатади